Тиреоидит на Хашимото - 7 Септември 2011 - Thyroid.ovo.bg
Четвъртък, 29.06.2017, 18:58
Добре дошли Гост | RSS

Главна » 2011 » Септември » 7 » Тиреоидит на Хашимото
21:56
Тиреоидит на Хашимото

Тиреоидит на Хашимото


Хроничния тиреодит или болеста на Хашимото е бавно развиващо се възпаление на тиреоида. Често болеста води до хипотиреоидизъм, който се изразява в лошо функциониране на жлъчката. Заболяването е най-често срещано при жени на средна възраст.

Тиреоидитът на Хашимото е често срещана причина за хипотиреоидизъм. Характеризира се със възпаление на щитовидната жлеза. Това е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува щитовидната жлеза като чужда тъкан. По-често се среща при жени и се асоциира с други автоимунни заболявания като: инсулинозависим захарен диабет и целиакия. В кръвта на болните се установяват повишени стойности на антитела срещу ензима ТИРЕОИД ПЕРОКСИДАЗА. Този ензим е с белтъчна структура и се намира в щитовидната жлеза. В резултат на взаимодействието на антителата с ензима се развива възпалителен процес, който води до разрушаване на жлезата и развитие на хипотиреоидно състояние.
Симптомите при тиреоидитът на  Хашимото наподобяват тези при хипотиреоидизъм, но са по слабо изразени. Те агравират със засилване на хипотиреоидното състояние По-голяма част от оплакванията са свързани със забавяне на обмяната на веществата.
Симптомите включват:
 • умора
 • депресия
 • умерено наддаване на тегло
 • непоносимост към студ
 • повишена сънливост
 • суха, чуплива коса
 • запек
 • суха кожа
 • мускулни крампи
 • повишен серумен холестерол
 • намалена концентрация на вниманието
 • хроничен болков синдром с дифузна локализация
 • подуване на краката
С прогресиране на хипотиреоидното състояние се появяват: периорбитален оток, брадикардия /забавяне на сърдечната честота/, намаляване на телесната температура и сърдечна недостатъчност. При най-тежките форми на хипотиреоидизъм се развива микседематозна кома, която е животозастрашаващо състояние. Микседематозна кома може да се прояви по повод на стрес, хирургична интервенция, или травма. Състоянието изисква незабавна хоспитализация и инжекционно въвеждане на тиреоидни хормони.
Правилно поставената диагноза  стои в основата на успешното лечение. Това заболяване се овладява много бързо с подходяща доза хормонално заместителна терапия с Euthyrox. От друга страна нелекуваният хипотиреоидизъм, възникнал на базата на автоимунен процес може да предизвика уголемяване на сърцето, влошаване на налична сърдечна недостатъчност и плеврален излив.
При малка част от болните  с тиреоидит на Хашимото се  наблюдава хиперфункция на щитовидната  жлеза. Състоянието се нарича  хашитоксикоза. В този случай болните се оплакват от: подуване на щитовидната жлеза в резултат на възпалителния процес, което предизвиква усещане за стягане, или наличе на чуждо тяло в гърлото и затруднено преглъщане поради притискане на хранопровода от уголемената щитовидна жлеза.
Диагнозта се поставя въз основа на фамилната анамнеза, оплакванията на пациентите, оглед на шийната област, ехография на щитовидна жлеза и изследване на TSH, FT3, FT4, TAT и MAT.
При болните  с тиреоидит на Хашимото е понижен свободният Т4, TSH е повишен, а Т3 е понижен, или в норма. Стойностите на антителата могат да бъдат много високи.
В резултат на хроничният автоимунен  и възпалителен процес постепенно настъпва хипотиреоидно състояние. Това налага включване на хормонално заместителна терапия с Euthyrox.
Някои от ключовите витамини и минерали облекчават симптоматиката и забавят прогресията на автоимунният тиреоидит. Калцият трябва да се приема в доза 1g дневно и да има минимум 4 часов интервал между неговият прием и приемът на Euthyrox, за да не нарушава резорбацията на последния. Болните с тиреоидит на Хашимото трябва да приемат също така и мед, йод, желязо, магнезий в доза 200-600 mg дневно, селен 200 mcg дневно, Vit A 10 000-25 000 IU дневно, Vit C 1-3g дневно, Vit B complex 50-100 mg дневно, Vit B2 15 mg дневно, Vit B3, VVit B6 25-50 mg дневно, Vit B12, Vit D, Vit E 200-800 IU дневно, цинк 30 mg дневно. Омега 3 мастните киселини притежават противовъзпалително действие и подпомагат правилното функциониране на имунната система. Приемат се в доза 6 капсули дневно по време на хранене Маслото от вечерна иглика в доза 1000-1500 mg 3 пъти дневно и Kelp forte, като естествен източник на йод и спирулината също нормализират функцията на щитовидната жлеза.
СЕЛЕНЪТ е ключова добавка за болните с автоимунене тиреоидит. Според клинични проучвания  дефицитът на селен може да отключи заболяването. От друга страна добавянето му към терапевтичния план може значително да намали нивото на автоимунните антитела и дори да ги нормализира в рамките на 3 месеца. Селенът намалява активността на възпалителният процес и активира ензима, отговорен за превръщането на Т4 в Т3. Следователно при дефицит на селен не можем да очакваме оптимален ефект от лечението с Euthyrox.
РИБЕНОТО МАСЛО притежава мощно противовъзпалително действие подпомага нормализирането на обменните процеси в организма, намалява симптомииите и забавя прогресията при редица автоимунни заболявания. Докозахексаеноевата киселина в рибеното масло има ефект подобен на противовъзпалителните медикаменти..
ЦИНКЪТ е необходим за правилното функциониране на хипоталамуса, който е част от остта хипоталамус-хипофиза-юитовидна жлеза. Участва и в производството на тииреоидни хормони, както ив конверсията на Т4 в Т3. Според клинични проучвания при по-голяма част от болните с хипофункция на щитовидната жлеза е налице дефицит на цинк. Добавянето на цинк към терапевтичния план, налага задъллжителна суплементация с малки количества мед.
Част от болните с тиреоидит  на Хашимото имат НИСКО СЕРУМНО ЖЕЛЯЗО. То може да е следствие на железен дефицит, или да се дължи на пернициозна анемия. В терапевтичната схема за лечение на анемия трябва да се включва и Vit B 12, като дозата му и продължителността на лечението се определят от лекар въз основа на серумните му нива. Пациентите, провеждащи ллечение с Euthyrox, трябва да знаят че медикаментите съдържащи желязо, нарушават резорбцията на  еутирокса. По тази причина ако се налага суплементация с желязо то трябва да се приема минимум 4 часа преди, или след приема на Еuthyrox.
KAЛЦИЯТ, приет дори и под формата на млечни продукти също интерферира с резорбцията на Euthyrox, За това медикамента трябва да се приема 1 час преди, или 4 часа след консумация на калций Болните с тиреоидит на Хашимото не показват отклонения в калциевият баланс, за това включването му  към терапевтичния план не е задължително, с изключение на случаите при които се нналага прием на магнезий по повод на тежки мускулни крампи или за контрол на сърдечната честота.
МАГНЕЗИЯТ е необходим за правилното функциониране на мускулите и нервите, поддържа нормалният сърдечен ритъм и здравината на костите, участва в обменните процеси на организма. Заедно с калцият участва в контрола на сърдечната честота     При болноте, страдащи от заболявания на щитовидната жлеза често е на лице магнезиев дефицит, което е причина за редица оплаквания в това число и силни мускулни крампи.
Болните с тиреоидит на Хашимото  не трябва да приемат големи  количества ЙОД/повече от 150 mcg. дневно, защото излишекът от йод засилва автоимунния процес..Вслучай че се нуждаете от по-големи количества приемайте focus vesiculosus и спирулина които са богати на много минерали в т.ч. и на йод, без да превишавате максимално допустимата дневна доза посочена на етикета.
КОЕНЗИМ Q10 е с доказана антиоксидантна активност, като предпазва митохондрийте и клетъчните мембрани от вредното действие на свободните радикали. Той е отличен протектор за сърцето и е нвеобходим за производството на енергия. Болните с Тиреоидит на Хашимото са с повишен риск от сърдечно съдови инциденти, затова включването на Коензим Q10 към терапевтичния план е изключително важно.
Приемът на ОМЕГА 3 и ОМЕГА 6 МАСТНИ КИСЕЛИНИ подобрява състоянието на косата, кожата, ставите и серумните нива на холестерола при страдащите от тиреоидит на Хашимото. При тези болни косата е тънка и чуплива, кожата е много суха, ставите са болезнени, а лошият холестерол е повишен Основен източник на есенциални мастни киселини е лененото масло.. Препоръчва се в доза 1000-1500 mg 3 пъти дневно. Есенциалните мастни киселини притежават и противовъзпалително действие и са необходими за синтеза на тиреоидните хормони Много е важно сиотношението омега 6/омега 3 мастни киселини да се поддържа в оптимални граници. Когато това съотношение е повишено, автоимунния процес се засилва и състоянието на пациентите се влошава.
МАСЛОТО ОТ ВЕЧЕРНА ИГЛИКА е полезно в случайте на косопад който често се наблюдават при хипофункция на щитовидната жлеза. При страдащите от тиреоидит на Хашимото често се наблюдава alopecia areata – окапване на косата на определени участъци. Маслото от вечерна иглика спира косопада и стимулира растежа на нова коса в рамките на три месеца от началото на терапията.
СПИРУЛИНАТА е богата на минерали и аминокиселини, които са необходими за правилното функциониране на щитовидната жлеза, като например йод и тирозин, които участват в синтеза на тиреоидни хормони.
БОЛНИТЕ С ТИРЕОИДИТ НА ХАШИМОТТО НЕ ТРЯБВА ДА КОНСУМИРАТ СОЯ ПОД НИКАКВА ФОРМА!

ВИТАМИН В12
Болните с Тиреоидит на Хашимото често страдат от дефицит на Vit B 12. За  това те често развиват и пернициозна анемия. Това налага изследването на серумните нива на Vit B12 при тези болни. Ако се установи дефицит, той трябва да се субстиитуира чрез мускулно, или перорално приложение на Vit B12.
Всички витамини от групата В играят ключова роля в кконтрола на симптомите на тиреоидита на Хашимото, както и в контрола на обмяната на веществата.Те са необходими за осъществяването на над 100 ензимни реакции в белтъчната обмяна.
ВИТАМИН Б6 е необходим за синтеза на тиреоидните хормони, затова при дефицит се наблюдава влошаване на симптоматиката на хипотиреоидизъм. Този витамин контролира и съдържанието на магнезий в организма. Много от болните, страдащи от тиреоидит на Хашимото приемат магнезий под формата на хранителни добавки, за да облеккчат мускулните крампи, в резултат на магнезиев дефицит
ВИТАМИН В1, корелира директно с производството на енергия, подобрява      кръвообръщението и участва в обмяната на въглехидратите
ВИТАМИН В2 може да подтисне функцията на жлезите с вътрешна секреция, особено на шитовидната жлеза и на надбъбречните жлези
ВИТАМИН В3 подобрява кръвообръщението, състоянието на нервната система и понижава серумния холестерол
Подходящият дозов режим на витамините от група В могат да подобрят състоянието на болните от тиреоидит на Хашимото.
Много проучвания сочат че автоимунните заболявания настъпват, или се влошават при ниски серумни нива на Витамин Е, бета каротен и Витамин А. Дефицитът на Витамин А, или бета каротен намалява способността на организма да произвежда тиреоидни хормони. Бета каротенът е пркурсор на Витамин А. Витамин А и бета каротенът трябва да бъдат дозирани много точно, защото в противен случай могат да се появят белези на токсичност
ВИТАМИН Е предпазва клетките нa щитовидната жлеза от вредното действие на свободните радикали, стимулира имунната система за борба с различните патогенни агенти, подпомага усвояването на йода и участва в синтеза на тиреоидните хормони.
ВИТАМИН С увеличава абсорбцията на Левотироксин. Той е най-мощният водно разтворим антиоксидант и ловец едновременно и на кислородните и на азотните радикали. Витамин С упражнява антиатерогенен,, антиканцерогенен, антихистаминов и имуномодулиращ ефект
ОЗОНОТЕРАПИЯТА дава много добри резултати при тиреоидита на Хашимото Озонът е мощен регулатор на имунната система. Приложен във високи концентраций той подтиска патологичният имунен отговор..Освен това озонът нормализира продукцията на ензими и хормони, намалява възпалителният процес, успокоява нервната система,  намалява нивото на холестерола и триглицеридите и нормализира кръвното налягане.Всичко това оказва допълнителен благоприятен ефект върху общото състояние при болните с тиреоидит на Хашимото.
Преглеждания: 14487 | Добавено от: dancenation | Рейтинг: 4.0/7
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Приятели
Търси
Вход
Навигация
Календар
«  Септември 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Реклами
Статистика