Типични очни усложнения при Хашимото - 4 Ноември 2011 - Thyroid.ovo.bg
Четвъртък, 29.06.2017, 18:57
Добре дошли Гост | RSS

Главна » 2011 » Ноември » 4 » Типични очни усложнения при Хашимото
20:44
Типични очни усложнения при Хашимото
Типични очни усложнения при ХашимотоТипични очни усложнения при Хашимото
Нарушения в зрението като, оттоци на тъканите около очите, сухота в очите и тъмни кръгове под очите,  могат да се свържат с Хашимото. Често тези симптоми се свързват с хипофункцията и изчезват веднага след  едно дълготрайно постоянно нормализиране на хормоните на щитовидната железа. 
Вие може да получите зрителни нарушения в различни форми: като замъглено зрение, поява на тъмни петна или мигащи светлини в полезрението. Подуване на тъканите около очите, поради задържане на течности в долните клепачи и горната част на клепачите, където може да се задържа тази вода. 
Някои пациенти съобщават, че са забелязали „тъмните кръгове” под очите, още в здравия си период, т.е. преди да са имали терапия на щитовидната железа и това неразположение са си обяснявали с липсата на сън. Трябва да се опитате да оптимизирате щитовидните хормони за да може по-горе посочениете симптоми да бързо да изчезнат. В случай на проблеми с очите винаги е препоръчително да се консултирате  с офталмолог, който да е запознат с очните симптоми при автоимунни тиреоидни заболявания. Тези специалисти са рядкост и често е трудно да се намерят такива. 


Сухи очи
Сухотата в очите може да се предизвика  от проблеми с Хашимото. В сълзотворните жлези след товасе произвежда не адекватно сълзи. Често в такива случаи вече не е възможно в дългосрочен план да се носят контактни лещи. Употребата на капки за очи, очни гел и крем е от полза. 
Сухута в  очите и сухота в  лигавици /сухота в устата/ са известни също и като Сика-синдром /Синдром на сухото око/ и  може да се прояви при различни автоимунни заболявания, включително и при  Thyteoiditis на Хашимото. 

Отделно друго автоимунно заболяване е синдромът на Сьогрен, при който в  30% - 40% от болните могат да се намерят специфични антитела (SS-A, SS-B) в кръвта /Изследването "ANA screening"/.
Едни новооткрити тела  алфа-fodrin, се установяват често, който са още по-специфични.
Синдромът на Сьогрен се свързва с възпаление на слюнчените жлези, болки в ставите, придружени от суха лигавиците, сухота в очите - тези семтоми трябва да трябва бъдат лукувани от ревматолог. За лечение на сухота в очите, се препоръчват капки за очи, гел за  очите и мехлем за очи.
Кои медикаменти са подходящи за вас трябва се прецени и изпробва  индивидуално. 
Капки и гелове без консерванти са за предпочитане, защото консервантите могат да доведат до дългосрочно увеличаване на  проблемите с очите. 
  
Ендокринна орбитопатия /ЕО/
 Всички срещнати очни симптоми при хашимото трябва да бъдат добре разграничени посредством един специален и обстоен преглед на очите. Ендокринната орбитопатия се среща при хиперфункцията на Хашимото и базедовата болест. 
В рамките на тиреоидит на Хашимото за щастие  много рядко се говори за Ендокринна орбитопатия. Леки и по-тежки форми на протичане обаче са известни. Специална роля  при ендокринната орбитология обаче играят антителата срещу TSH- Rezeptor (TRAK). Такива завишени антитела се откриват само пр една малка част от хашимото болните. Не всеки болен, който е с леко покачване на TRAK развива една ендокринна орбитопатия.
ЕО се среща в близка връзка с много случай при едно автоимунно заболяване.
ЕО може да предхожда заболяванията на щитовидната жлеза, възникват едновременно или със закъснение (месеци до години).
Най-често очният дискомфорт се среща в началото на заболяването на щитовидната железа.Много рядко появата на ЕО е  е свързана без заболяване на щитовидната жлеза. ЕО обикновено обхваща и  двете очи (Двустранно заболяване на щитовидната жлеза окото), но често е изразена в различна степен при двете очи. Дори и при нормална функция на щитовидната жлеза ЕО може да се случи. Често в кратък интервал от време, заболяването следва едно лошо функциониране на щитовидната железа. Една ЕО не винаги е придружена от изпъкнали очи. Появата на изпъкнали очи е само един често срещан вариант. Редовни прегледи при на очен лекар са необходими за на всеки три до шест месеца, дори и ако няма усложнения. При симптоми, лекарят може след своевременно да назначи лечение или да Ви препрати при специалист. 

Какви усложнения може да се получат? 
Сълзящи очи, парене очите, чувствителност към светлина, замъглено зрение 
Усещане за чуждо тяло в очите, натиск зад очите 
Подути клепачи, спиране на клепачите в горно положение, рядко мигане 
Сухота в очите, зачервяване на очите, възпаление на роговицата, конюнктивит 
Изпъкнали очи (exophthalmos), няма достатъчно затваряне на клепача
Главоболие, двойно виждане, проблеми с очните мускули, нарушения на зрението 
Редки: тежко увреждане на зрението посредствум увреждане на зрителния нерв
 
Подуването на клепачите на очите често остава и през деня. 
Очите се чувстнват по-засегнати сутрин, отколкото вечер. Подуването на клепачите сутрин е по-изразено, отколкото през нощта. Съществуват различни медицински класификации за тежестта на ЕО. При едновременно изразени различни симптоми, класификацията  в съответни категории е не винаги ясна и възможна. Отличават се две  екстремни ЕО: подути и удебелени мускули на очите и подуване на мастната тъкан. 
Важен фактор за влошаване на ЕО е тютюнопушенето. Пушенето води до образуване на вредни радикали кислород, които стимулират образуването на мастнотъканни клетки и затруднявт лечението на болестта. Ако сте пушач, трябва да използвате всички налични средства  за отказване от цигарите за да се избегнат усложнения при ЕО теряпията. 
Преглеждания: 14725 | Добавено от: dancenation | Рейтинг: 4.3/3
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Приятели
Търси
Вход
Навигация
Календар
«  Ноември 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Реклами
Статистика