Щитовидна жлеза - ЗАБОЛЯВАНИЯ - Thyroid.ovo.bg
Четвъртък, 29.06.2017, 19:00
Добре дошли Гост | RSS

ЗАБОЛЯВАНИЯ

Главна » Сайт Каталог » Щитовидна жлеза

Сайтове в категория: 1
Показани сайтове: 1-1
Страници:

Сортирай по: Дата · Име · Рейтинг · Кликове
ДИЕТИТЕ И ЛЕКАРСТВАТА СЪСИПВАТ ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА
Щитовидната жлеза прилича на красива пеперудка с крилца, "кацнала” върху гърлото ни, зад гръкляна. От успешната работа на този малък орган зависи целия ни организъм – обмяната на веществата, дишането и движението, съпротивата срещу инфекции и възстановяването на увредените тъкани, подвижността на психиката и темповете на стареене. С една дума – здравето ни.

Как да опазим щитовидната жлеза от многобройните опасности и да є помогнем в случаите, когато болестта е настъпила?

УПРАВИТЕЛЯТ НА ЖИЗНЕНИТЕ НИ ПРОЦЕСИ

Щитовидната жлеза произвежда три хормона:


-тиреокалцитонин;

-тироксин;

-трийодтиронин.


Първият от тях отговаря за обмяната на калция в организма, а другите два регулират обмяната на веществата във всяка клетка на тялото, т.е. Управляват всички (физически и психични) жизнени процеси. Щитовидната жлеза е и "главният енергетик” на организма – тя осигурява непрекъснатото снабдяване на всички органи и тъкани с енергия. Лошо му се пише на организма, ако щитовидната жлеза престане да се справя със задълженията си и не изработва необходимото (нито повече, нито по-малко) количество хормони. Ако те са в прекалено голямо количество, жлезата принуждава организма да работи по-бързо, отколкото са възможностите му. В резултат се изразходват резервите и човек с прекалена активност на щитовидната жлеза отслабва. А "ленивата” жлеза, изработваща недостатъчно хормони, забавя обменните процеси, организмът не може да използва поетата храна и човек започва скоростно да напълнява.

КОИ СА ВРАГОВЕТЕ НА ЖЛЕЗАТА?

Основната храна на щитовидната жлеза е йодът, който тя използва за производството на хормони. Ето защо, най-разпространената причина за заболяванията на жлезата е дефицитът на йод, независимо от какво е предизвикан.

Разбира се, има наследствена предразположеност към тези заболявания, има и вродено недоразвитие на жлезата.

Другата опасност е високият радиоактивен фон в нашите градове. Радиацията уврежда най-напред именно клетките на щитовидната жлеза, които не само се увреждат от излъчването, но имат склонност към натрупване на радиоактивни елементи, нанасяйки си с това немалки поражения.

Многобройните химични вещества, които са в изобилие около нас, са много вредни за щитовидната жлеза.

Сред тях са и някои лекарства:

стероидните;

понижаващите налягането;

пикочогонните;

противозачатъчните.

Строгите диети, заради които се нарушава хормоналното равновесие, са много опасни. Не на последно място, постоянният стрес и емоционалните претоварвания нанасят огромна вреда на щитовидната жлеза.

ПРИ ХИПОТИРЕОДОЗА ПОСТОЯННО ЗЪЗНЕМ

Хипотиреодозата е състояние, при което щитовидната жлеза е с намалена функция, т.е. произвежда недостатъчно хормони. Човек започва да се оплаква от слабост, повишена уморяемост, намалена работоспособност, сънливост. Често има запек. Жените усещат кожата си суха, особено на лактите и коленете. Кожата започва да се бели, косата капе, а ноктите стават чупливи. Температурата на болните не се повишава над 36 градуса, те постоянно мръзнат.

Заболяването може да бъде вродено, следоперативно, предизвикано от радиация или вирусна инфекция, от химикали, медикаменти и много други причини. Но основната причина във всички случаи е недостигът на йод. Само в някои южни страни, където традиционно ядат много плодове и морски продукти, лекарите се сблъскват рядко с болести на щитовидната жлеза – жителите там практически още с раждането си получават храна, богата на йод. Другият изход е йодопрофилактиката, която се провежда в редица развити страни. Но никога не я започвайте самостоятелно! Особено внимателни трябва да бъдат възрастните – те не трябва да приемат йод с профилактична цел без разрешението на специалист, за да не си навредят, вместо да си помогнат.

ЖЛЕЗАТА "ПОЩУРЯВА” ОТ СТРЕС

Случва се жлезата да работи прекалено активно. Това заболяване се нарича хипертиреодоза или тиреотоксикоза, защото настъпва "отравяне” на организма с хормони и разбалансиране на дейността му. Обмяната на веществата в организма трескаво се ускорява, подобно на "разгонването” на атомен реактор. Признаците на хормоналната интоксикация се появяват достатъчно бързо. Човек става прекалено раздразнителен, плачлив, постоянно му е топло, трепери вътрешно. Някои не могат да понасят хора, постоянно крещят. Болният отслабва, мъчи го силно сърцебиене, което не минава даже в състояние на покой. В този случай е много важно да се постави правилната диагноза и да се започне навременно лечение. От това заболяване може да се разболее всеки, защото в основата му лежи стресът.

Но болестта може да се провокира от излишък на йод, затова никога не провеждайте профилактика на своя глава.

Тиреотоксикозата се лекува дълго, не по-малко от 1,5-2 години, със специални препарати. Нетрадиционната медицина (хомеопатия, иглолечение) също може да помогне за понижаване на функцията на щитовидната жлеза. Има импулсен метод за лечение, а йогите препоръчват дишане през лявата ноздра, мантри и медитация.

БОЛЕСТИТЕ Й ИМАТ ТЯСНА ВРЪЗКА С ПСИХИКАТА

Специалистите са забелязали връзка между заболяванията на щитовидната жлеза и психиката. Причината за това е, че, в опита си да ни защити, щитовидната жлеза приема върху себе си психологичните удари. Обидата от близки и далечни, когато в очите има сълзи, в гърлото – буца и нищо не можеш да кажеш. Изгарящото чувство за вина, усещането, че си жертва, невъзможността за самореализация. Всичко това нарушава енергийния ток в гърлото и действа на нежните, приличащи на зрънца малина, фоликули на щитовидната жлеза. В този случай лекарства няма да бъдат достатъчни – трябва да си помогнете сами. Как?

Като престанете да се самосъжалявате.

Прощавайте обидите и искайте прошка (мислено и на глас), приемайте се такива, каквито сте, мислете позитивно, търсете начини за самоизразяване, водете здрав начин на живот.

Научете се да се усмихвате на хората, на всички, без подбор.

Когато си отидат обидата, ненавистта, чувството за вина – обикновено си отива и болестта.

АНТИТЕЛАТА УНИЩОЖАВАТ "СВОИТЕ”

Много често, увеличавайки размерите си, клетките на щитовидната жлеза изменят структурата си. Тогава организмът престава да "познава” собствените си клетки и започва да изработва антитела срещу тях, които ги атакуват като врагове.

Това състояние се нарича автоимунен тиреоидит. Тази агресия на организма срещу собствената щитовидна жлеза променя още повече структурата є. Сега тя не само увеличава размерите си, но става по-плътна, загубвайки окончателно функцията си.

Човек получава усещане за буца в гърлото или чувството, че има нашийник. Плътно увеличената жлеза реално пречи на дишането и гълтането.

Основното лечебно средство в този случай е назначаването на хормони на щитовидната жлеза, а в критични ситуации – операция.

ТЕСТ ЗА ХИПОТИРЕОДОЗА

1. Чувствате ли все по-голяма слабост с всеки изминал ден?

2. Оплаквате се от повишена уморяемост, вялост?

3. Потиснати сте, апатични сте към всичко?

4. Забравяте какво сте искали да купите или цената на продуктите, докато вървите от щанда към касата?

5. В последно време ви е тъжно?

6. Изглеждате зле, сякаш внезапно сте остарели с 10 години?

7. По гребена остават много косми?

8. Боли ви сърцето?

9. Задъхвате се, когато вървите бързо или се качвате по стълби?

10. Чувате по-лошо?

11. Имате нарушения на менструалния цикъл?


Колкото повече положителни отговори имате, толкова вероятността от хипотиреодоза е по-голяма.

НАРОДНИ РЕЦЕПТИ

ЛИМОН С МЕД: Измийте и настържете на ситно ренде 2-3 лимона с кората, за да се получи чаша с еднородна маса. Смесете я с чаша мед. Приемайте по 1 супена лъжица 3 пъти дневно между храненията, докато "лекарството” свърши.

[u]Съхранявайте така приготвената смес в хладилник.[/u]

ОРЕХИ С МЕД: Размачкайте 3-4 ореха, объркайте ги с 1 супена лъжица мед и ги изяжте сутрин на гладно.

[u]Приемайте редовно всеки ден продължително време.[/u]

МАНАСТИРСКА РЕЦЕПТА: Разбъркайте с мед (1:1) смлени в месомелачка зелени орехи, брани преди 24 юни, изсипете сместа в стъклен буркан, затворете го с винтова капачка и го сложете на тъмно за 1 месец. Приемайте по 1 чаена лъжичка 3 пъти в денонощие преди ядене в продължение на 40 дни. При нужда повторете курса след седмица.

МЕНЮ ЗА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Щитовидната жлеза обича морски продукти – калмари, черен дроб от треска, скариди, морско зеле и др.

От растителните продукти за предпочитане са фурмите, сините сливи, патладжаните, спанакът и доматите.

Препоръчителни са продуктите, които съдържат микроелементите кобалт, мед, манган. Тези компоненти на микроелементите се съдържат в голямо количество в шипките, цариградското грозде, черните боровинки, в листата и корените на глухарчето.

Използвайте продукти, богати на желязо и мед: орехи, лешници, кашу, бадемови ядки.

През "месните” дни организмът осезаемо страда от липса на йод, затова ги редувайте с "рибни”. При намалена функция на щитовидната жлеза могат да се използват само натурални източници на йод, като изброените по-горе, а също и йодирана сол.

Но не трябва да се приемат нито витамини с йод, нито йодосъдържащи химични препарати или хранителни добавки.

Щитовидна жлеза | Прегледи: 281 | Добавено от: ДИЕТИТЕ И ЛЕКАРСТВАТА СЪСИПВАТ ЩИТО | Дата: 21.05.2011

Приятели
Търси
Вход
Навигация
Реклами
Статистика